교수소개

교수소개

교수소개
김상오
  • 학위: 박사
  • 연구실 : 식물과학관 (N305)
  • 연락처 : 041-550-5069
  • 세부전공 : 식품공정학
홈 이메일
학위
  • 박사, 서울대학교 농생명공학부 (세부전공 : 식품공학), 201402
  • 석사, 서울대학교 식품공학과 (세부전공 : 식품공학), 200002
  • 학사, 서울대학교 식품공학과 (세부전공 : 식품공학), 199802
경력
  • 간사, (사)한국식품저장유통학회, (2021.01~2021.12)
  • 간사, (사)한국산업식품공학회, (2021.01~2021.12)
  • 상임이사, (사)한국급식외식위생학회, (2021.01~2021.12)
  • 조교수, 상명대학교, (2020.03~ )
  • 책임연구원, LG전자, (2004.05~2020.02)
논문
  • Recent (2011–2017) foodborne outbreak cases in the Republic of Korea compared to the United States: a review, Food Science and Biotechnology, 202102
  • Bacterial pathogen detection by conventional culture‐based and recent alternative (polymerase chain reaction, isothermal amplification, enzyme linked immunosorbent assay, bacteriophage amplification, and gold nanoparticle aggregation) methods in food samples: A review, Journal of Food Safety, 202010
  • Inactivation of Bacillus cereus ATCC 14579 Spore on Garlic with Combination Treatments of Germinant Compounds and Superheated Steam, JOURNAL OF FOOD PROTECTION, 201904
  • Use of superheated steam to inactivate Salmonella enterica serovars Typhimurium and Enteritidis contamination on black peppercorns, pecans, and almonds, JOURNAL OF FOOD ENGINEERING, 201804
  • Effects of freezing rate and terminal freezing temperature on frozen croissant dough quality, LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 201611
  • Optimization of Homogenization-Evaporation Process for Lycopene Nanoemulsion Production and Its Beverage Applications, JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 201408
  • Firmware development process for food refrigeration system, FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY, 201408
  • Infrared Sensor-Based Aerosol Sanitization System for Controlling Escherichia coli O157:H7, Salmonella Typhimurium, and Listeria monocytogenes on Fresh Produce, JOURNAL OF FOOD PROTECTION, 201406
  • Optimization of Enzymatic Treatment for Compound K Production from White Ginseng Extract by Response Surface Methodology, BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 201305
  • Combined effects of ultrasound and surfactants to reduce Bacillus cereus spores on lettuce and carrots, INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY, 2013
  • Spray Method for Recovery of Heat-Injured Salmonella Typhimurium and Listeria monocytogenes, JOURNAL OF FOOD PROTECTION, 201210
  • Synergistic effect of steam and lactic acid against Escherichia coli O157:H7, Salmonella Typhimurium, and Listeria monocytogenes biofilms on polyvinyl chloride and stainless steel, INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY, 201207
  • Optimization of various extraction methods for quercetin from onion skin using response surface methodology, FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY, 201112
  • Internet Monitoring and Control of Agricultural Storage Facility, Food Engineering Progress, 200008
저역서
  • Multi-function controller : PICBasic PBM-R5 활용서, Pubple(퍼플), 20140805
  • 초보자를 위한 컨트롤러 제작 및 운용 : PIC 16F874/877 활용서, Pubple(퍼플), 20140721
지식재산
  • 냉장고 및 그 제어방법, 김상오, 20200526
  • 냉장고 및 이의 제어방법, 김상오, 윤준상, 20200330
  • 냉장고 및 제어 방법, 김상오, 윤준상, 20200330
  • 냉장고 및 이의 제어방법, 김상오, 20200325
  • 냉장고 및 제어 방법, 김상오, 윤준상, 20200122
  • 냉장고 및 이의 제어방법, 김상오, 윤준상, 20200122
  • 냉장고, 김상오, 이항복, 이재열, 김민섭, 손정규, 소재현, 성유진, 김나미, 20190813
  • 냉장고 및 이를 포함하는 홈 오토메이션 시스템, 김상오, 김형열 윤종호, 한초록, 20190527
  • 냉동 사이클 장치, 김상오, 이호연, 20190423
  • 병원성 미생물 살균을 위한 과열수 증기 발생장치, 강동현, 김상오, 반가희, 주인선, 이정수, 20181101
  • 전자밸브 제어장치 및 제어방법, 김상오, 20181101
  • 냉장고, 김상오, 20180828
  • 상황인식에 기반하여 신선도를 관리하는 냉장고, 서버, 포터블 장치 및 신선도를 관리하는 방 법, 김상오, 김형열, 윤종호, 한초록, 20180323
  • 제빙기를 갖는 이동식 냉장고, 이남기, 박성일, 김상오, 20170113
  • 자동 인출식 선반을 갖는 이동식 냉장고, 이남기, 박성일, 김상오, 20170113
  • 가전기기를 제어하는 휴대 단말기, 염관호, 김상오, 장봉문, 20161021
  • 에어콘을 제어하는 휴대 단말기 및 그 동작 방법, 염관호, 김상오, 장봉문, 20160421
  • 이동 냉장고 및 이를 포함한 이동 냉장고 시스템, 김상오, 박성일, 이남기, 20160314
  • 세탁기를 제어하는 휴대 단말기 및 그 동작 방법, 염관호, 김상오, 장봉문, 20150924
  • 냉장고를 제어하는 휴대 단말기 및 그 동작 방법, 염관호, 김상오, 장봉문, 20150427
  • 냉장고 및 그 제조방법, 이윤석, 조남수, 김경윤, 채수남, 김상오, 이장석, 20131209
  • 배선 통합 모듈 및 그 모듈을 이용한 배선 구조를 갖는냉장고, 김상오, 20130927
  • 냉장고 및 냉장고의 제어방법, 김상오, 이동훈, 20070814
  • 냉장고의 도어 어셈블리와 이를 이용한 냉장고 (57), 김상오, 20070802
  • 바스켓이 전방으로 인출되는 냉장고의 바스켓 이탈 방지구, 오승환, 정경한, 김상오, 20070723
  • 냉장고, 냉장고의 도어제어장치 및 도어제어방법, 김상오, 김성재, 오승환, 정경한, 20070321
  • 냉장고의 도어닫힘 방지장치, 오승환, 김상오, 정경한, 20070321
  • 냉장고 및 냉장고의 바스켓 구동장치, 오승환, 김상오, 정경한, 20070321
  • 바스켓 승강장치를 구비한 냉장고, 정경한, 오승환, 김상오, 20070227
학술발표
  • 빅데이터를 활용한 식품영양분야 연구방법, 한국식품영양관련학과교수협의회, 20201211
  • 식품 산업에서 빅데이터 및 인공 지능 활용, 한국산업식품공학회, 20201127
  • 저장 및 유통에서의 인공지능, 빅데이터, 클라우드 활용 방안, 사단법인 한국식품저장유통학회, 20201030
  • Analyzing and inferring late adulthood healthy food trends using big data and A.I , 사단법인 한국식품영양과확회, 20201023
  • Storing and Logistics System Using ABC(Artificial Intelligence, Big data and Cloud), 사단법인 한국식품저장유통학회, 20200821
  • Exploring AI applications in the food industry, Korean Society of Food Science and Technology, 20200703
  • Application of ABC (A.I., Big Data, and Cloud) technologies for food industry, Korean Society of Food Science and Technology, 20190628
  • 빅데이터 기반의 인공지능과 식품공학의 융합, 한국산업식품공학회, 20190426
프로젝트
  • 과학기술정보통신부, 식품 산업에서의 인공지능을 활용한 센서 통합 EAT 플랫폼 연구, (2020.09~2023.02)
  • 식품의약품안전처, 생애전환기(50세+) 식사관리 안내서 개발 및 산업체 제품개발 정보 제공, (2020.07~2020.12)
top